Competitive Intelligence Expert Certified Training – Certificare Expert Informaţii pentru Afaceri

Competitive Intelligence Expert Certified Training – Certificare Expert Informaţii pentru Afaceri

Calendar 2022:

21 – 23.09 si 28 – 30.09.2022

Cursul se va desfasura online, in intervalul orar 09:00 – 14:00.

Dacă ești interesat de acest program de training, scrie-ne pe adresa office@ibci.ro sau office@icssromania.ro . Inscrierile au inceput!

Cu o traditie de peste 10 ani si cu sute de absolventi certificati, Cursul de ”Expert Informaţii pentru Afaceri” este primul curs acreditat de către Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC), prin care se recunoaşte calitatea profesională a unei persoane de a ocupa poziţia de expert informaţii pentru afaceri într-o companie (cod COR 242217).

Competitive Intelligence (CI) – acțiune de definire, obținere, analiză și distribuire a intelligence-ului despre produse, clienți, competitori, piață și alte aspecte ale mediului de afaceri indispensabile în asigurarea sprijinului necesar managementului în vederea luării deciziilor strategice ale companiei.

Competitive Counterintelligence (CCI) – asigurarea securității propriei companii împotriva încercărilor competitorilor de a obține informații, pe care ulterior să le transforme în intelligence. CCI urmărește: asigurarea securității fizice a companiei, a documentelor, a personalului, a sistemelor informatice (INFOSEC) și a comunicațiilor (COMSEC).

Cursul constă într-un pachet de prelegeri livrate de specialişti în informaţii şi securitate, precum şi exerciţii individuale sau de grup, menite să introducă participantul în domeniul Informaţiilor pentru Afaceri (Business & Competitive Intelligence), să-i dezvolte competenţele şi abilităţile de bază aferente ocupaţiei Expert Informaţii pentru Afaceri :

 • Identificarea nevoilor de informaţii,
 • Culegerea de informaţii din surse umane, surse deschise ş.a.,
 • Analiza profesională a informaţiilor şi întocmirea de produse de informaţii pentru afaceri (intelligence), distribuirea acestora către beneficiari,
 • Protejarea companiei faţă de tentativele competitorilor de a culege informaţii despre aceasta ş.a.

OBIECTIVE/COMPETENTE

Absolventii cursului vor:

 • intelege potentialul informatiilor pentru afaceri pentru dezvoltarea, securitatea si continuitatea afacerii;
 • cunoaste si aplica un model functional al activitatii de informatii pentru afaceri;
 • facilita identificarea nevoilor reale de informatii ale companiei, in raport cu viziunea liderului, strategia de afaceri, obiectivele si actiunile companiei in mediu;
 • utiliza un set de baza de metode de culegere a informatiilor de interes, atat din surse deschise, cat si din surse umane;
 • reusi sa isi formeze si sa isi perfectioneze capacitatea de a folosi limbajul nonverbal, precum si sa isi dezvolte abilitatile de convingere (principii generale, impactul comunicarii non-verbale, descifrarea mesajelor non-verbale, gesturile care ne tradeaza, folosirea limbajului non-verbal in functie de context);
 • utiliza un set de baza de metode de procesare (evaluare, stocare, analiza si sinteza) a informatiilor;
 • disemina/distribui intr-o maniera adecvata produse informative beneficiarilor interni (top/senior/middle management);
 • cunoaste cadrul etic si legal al domeniului informatii pentru afaceri.

AGENDA

 • Aspecte introductive privind informatiile pentru afaceri (Business&Competitive Intelligence);
 • Modele functionale ale procesului de intelligence (Intelligence Cycle, Target Centric Approach);
 • Identificarea nevoilor de informatii ale organizatiei;
 • Culegerea de informatii prin exploatarea surselor umane;
 • Evaluarea adevarului si detectia minciunii;
 • Culegerea de informatii prin exploatarea surselor deschise;
 • Metode de evaluare si procesare primara a informatiilor;
 • Analiza informatiilor (set de metode de baza);
 • Intocmirea materialelor informative finite (produse de intelligence);
 • Relatia cu beneficiarii (management);
 • Notiuni de protejarea si control ale organizatiei de ofensivele competitorilor in spatiul
 • Informatiilor pentru afaceri (Competitive Counter-Intelligence);
 • Aspecte etice si legale ale informatiilor pentru afaceri;
 • Infiintarea unei functii specializate de informatii pentru afaceri in organizatie.

TRAINERI

Sergiu Medar are o vastă experienţă în domeniul Intelligence si Business Competitive Intelligence, acumulată pe parcursul carierei sale: diplomat, Consilier prezidenţial – Departamentul Securităţii Nationale, Şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii şi membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării; Şef al Direcţiei Informaţii Militare şi Director General în cadrul Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării. A avut misiuni diplomatice în SUA, Canada, Brazilia şi Argentina.

Este co-fondator ICSS, consultant si trainer in Business Competitive Intelligence pentru companii naționale și multinaționale de pe 4 continente.

Aria sa de expertiza cuprinde: Intelligence si Business Competitive Intelligence, Negociere, Gestionarea Crizelor, Protocol in Afaceri. Activitate Academica: Diplomaţia Apărării, Business/Competitive Intelligence, Teoria negocierilor şi Teoria crizelor la Academia Nationala de Informatii (ANI), Babes Bolay University din Cluj, Colegiul National de Aparare, Universitatea „Lucian Blaga” – Sibiu; Visiting Professor pentru National Defense University, USA; NATO Studies Center, Bucharest; Marshall – European Center for Security Studies; National Defense Intelligence College, USA.

 Adriean Pârlog are peste 25 de ani de experienţă în Intelligence si Business Intelligence. În prezent este președinte ICSS si co=fondator, profesor asociat la ASE Bucuresti, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu si Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca. Din anul 2012 este membru al SCIP (Strategic Competitiv Intelligence Profesionals). Are experiență relevantă în business, în calitate de manager, dar și în consultanță asigurată pentru companii naționale și multinaționale, române, americane, britanice și pentru companii din state ale Orientului Mijlociu si Asia Centrală.

A absolvit Facultatea de Cibernetică Economică şi Statistică – Specialitatea Cibernetică Economică, un curs postuniversitar de specializare în Modelarea şi simularea fenomenelor economico – sociale în cadrul ASE. Deţine titlul de doctor obţinut de la Academia de Înalte Studii Militare (unde a absolvit şi un curs postuniversitar de informaţii) şi a deţinut funcţia de Şef al serviciului de analiză informaţii militare. A facut parte din colectivul de realizare a Laboratorului Antreprenorial al Universității Lucian Blaga din Sibiu, proiect dezvoltat in cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene. Aria sa de expertiză include: Intelligence & Business Intelligence, teoria informaţiilor, modelarea şi simularea proceselor economice şi sociale.

Ionuţ Corduneanu este co – fondator  ICSS, consultant in Business/ Competitive Intelligence dupa o carieră de peste zece ani în domeniul Intelligence guvernamental si peste 12 ani in „Informatii pentru Afaceri”, trainer autorizat, livrând în mod curent cursuri în domeniul Business & Competitive Intelligence.

Este doctor in Business & Competitive Intelligence si autorul „Competitive Intelligence – o perspectivă din domeniul energetic”. Este consultant pentru companii române și multinaționale de top, care au beneficiat de servicii de Intelligence pentru dezvoltarea operațiunilor de business în România, Balcani, Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Africa; membru al Strategic & Competitive Intelligence Professionals (scip.org),

Aria de Expertiza & Certificari: Strategic Intelligence, Defensive Intelligence, Comunicare, Crisis management, International Relations, Red Team, War Gaming.

 

Amira Radulescu este Director al Institute of Business Competitive Intelligence și Partener în ICSS, consultant în Business Competitive Intelligence (Informații pentru Afaceri), specialist în profiling și analiză și evaluare comportamentală, trainer internațional și coach, fiind licențiată în Psihologie și Relații Economice Internaționale.

Amira este co-autor al manualului “Criminal: Criminologia, Criminalistica, Investigazione, Intelligence e Sicurezza “ (Italia, 2020) si lector Forensics Group Italia.

Aria sa de expertiză & Certificari: Analiză și Evaluare Comportamentală (Behavioral Analysis), Business Competitive Intelligence, Body Language & Lie Detection (certificare FACS – Paul Ekman Group), Neuroleadership, Human Resources Management & Developmen (MA), Profiling, Criminal Profiling (certificare Forensics Group Italia), Marketing & Business Communication (MA), Psihologie (BA) și Relații Economice Internaționale, Psihologie Clinica si Interventie Psihologica (MA).

 

CONTACT: Amira Radulescu ♦ Phone: +4 0721 764 305 ♦  Email: office@ibci.ro